ArtKoffer

MŰVÉSZETI BŐRÖND TELE CSODÁKKAL ÉS MEGLEPETÉSEKKEL

Mi az az ArtKoffer?

Az ArtKoffer egy művészeti bőrönd, tele csodákkal és meglepetésekkel. Ha kinyílik, feltárul belőle egy alkotó élete és művei. Kicsit olyan, mint egy utazó színház, vagy egy pop-up kiállítás. Alkotótól és témától függően több tantárgyhoz is kapcsolódhat (a történelem, az irodalom, a természetismeret és a földrajz órákon tanultakhoz egyaránt) az interdiszciplináris oktatás jegyében, illetve több művészeti ághoz (képzőművészet, zeneművészet, fotóművészet, iparművészet, népművészet, színházművészet, építőművészet) az összművészeti koncepció jegyében.

Az ArtKoffer foglalkozásokon olyan témákat dolgozunk fel egy-egy képzőművész életén keresztül, melyekhez a gyerekek kapcsolódni tudnak, amely izgalmas, meghökkentő, vicces, inspiráló, tanulságos, de mindenekelőtt „művészi”.

Egyes ArtKofferek a kerettantervben szereplő tananyaghoz is kapcsolhatók, míg más kofferek hétköznapi témákat, kortárs problémákat járnak körül. Nem pusztán művészettörténeti ismereteket, hanem egyfajta látásmódot közvetítenek, miközben képességeket és készségeket fejlesztenek.

Milyen korosztályt szólítunk meg?

Minden ArtKoffer két korosztály számára készült:
– 6-12 éveseknek
– 12-18 éveseknek.

Témák

Az ArtKoffer sorozat első fázisában a legismertebb magyar és külföldi képzőművészek közül válogattunk. Minden alkotóhoz egy-egy címet kapcsolunk, amely mindannyiunk számára ismerős témát vagy érzést jelenít meg,  és amelyhez mindannyian tudunk kapcsolódni. Minden művész mellé egy-egy kortárs alkotópárt is társítunk, az alkotó személye, a hozzá kapcsolható téma vagy a vizualitás mentén. 

     ArtKoffer:
     – fókuszban: 1 művész, 1 festmény/1 festői korszak

     – 2 tanórás foglalkozás (élménypedagógia és alkotás)
     – ajánlott korosztály: 1-12. évfolyam (2 korosztályra bontva)

Árak: osztályoknak és iskolai csoportoknak 1500 Ft/fő

ArtKoffer foglalkozások felépítése

Az ArtKoffer foglalkozások két tanórából állnak:
– 45 perces élménypedagógiai foglalkozás és
– 45 perces alkotó- és/vagy interaktív foglalkozás

 

A bőröndök élménypedagógiai módszerrel kidolgozott elméleti anyagot (ppt előadás képekkel, zenével, filmrészlettel, videóval), a témához kapcsolódó szemléltető eszközöket és kellékeket tartalmaznak.

A gyakorlati órákon alkotunk, szerepjátékozunk, színházi előadást rendezünk és játszunk el, vagy éppen rövidfilmet forgatunk. Az alkotófoglalkozásoknál kerüljük a sematikus alkotásokat, hogy azok ne legyenek egymással könnyen összehasonlíthatók, minősíthetők és így mindenki számára garantált legyen a sikerélmény. Igyekszünk sokféle alkotói technikát és stílust kipróbálni, nemcsak síkban, hanem 3D-ben is alkotunk, hogy fejlesszük a gyerekek kreativitását és térlátását. Az alkotásokhoz, játékokhoz szükséges anyagokat, eszközöket és kellékeket minden esetben a bőrönd tartalmazza.

Szinyei Merse Pál
Salvador Dali
Paul Gauguin
Pablo Picasso
Piet Mondrian
Munkácsy Mihály
Claude Monet
Victor Vasarely
Leonardo da Vinci
Csontváry Kosztka Tivadar
Frida Kahlo
Vincent van Gogh