Művészeti séta

A program a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Budapest Brand közreműködésével valósul meg.

A Művészeti séta állomásai a Margit-negyed egy-egy kultúrális terei, gasztronómiai vagy design üzletei.  Minden „állomásnál” egy női képzőművész kerül előtérbe, akik egyrészt valamilyen módon (művész munkássága, személyisége miatt) kapcsolódnak az egyes helyszínekhez, másrészt a helyszínen kaphatnak választ a különböző nőművésszel kapcsolatos kvíz kérdésekre. 

Fedezd fel Te is a Margit negyedet női szemszögből! Egy térkép segítségével önállóan látogathatsz el a Margit-negyed menő helyszíneire és ismerhetsz meg izgalmas nőművészeket, miközben egy kvízjátékban vehetsz részt. Találd meg az összefüggéseket a városnegyed női vállalkozói és a kortárs nőművészek között!

A séta helyszínei és a hozzájuk kapcsolodó művészek és gyűjtők

Az első állomás maga a KÉPEZŐ lesz. Itt a hozzánk nagyon közelálló Peggy Guggenheim-ről olvashattok majd érdekességeket. Guggenheim egy elementáris történelmi szereplő a művészetben. Műgyüjtőként óriási szerepet játszott a modern művészet előrehaladásában. Tudjátok mi a közös bennünk és Guggenheim-ban? Mi is rajongunk a művészetért! A KÉPEZŐ művészeti közösségi teret hárman barátnők hoztuk létre, Bada Éva, Pénzes Boróka és Csiszár Beatrix. Mindhárman szenvedélyesen szeretjük a képzőművészetet.

A séta során a KÉPEZŐ-ben bemutatunk nektek még egy izgalmas női szereplőt a művészetben, aki nem más mint Frida Kahlo.
Kahlo egy nagyon fontos személy a KÉPEZŐ életében, hiszen ő az egyik ArtKofferünk főszereplője. Az ArtKoffer egy művészeti bőrönd, tele csodákkal és meglepetésekkel. Ha kinyílik, feltárul belőle egy alkotó élete és művei. ArtKoffereinket iskolás osztályokhoz szoktuk elvinni, hogy a diákok közelebbről megismerhessék az adott képzőművész munkásságát, életét és az abból levonható tanulságokat. Kahlo esetében például az ArtKoffer üzenete: Példát venni egy olyan embertől, aki képes volt felállni és erőt meríteni élete tragikus eseményeiből és aki megpróbált lehetőségként tekinteni balesetére.
Mert mindenkinek jár egy gyönyörű virágcsokor! A LILCO-ban mindig friss, különleges színvilágú és egyedi virágcsokrokra lelhet idős, fiatal, férfi vagy nő. Mindemellett a gasztronómia sem kerülhet háttérbe, csokoládé különlegességek és minőségi borok várják a betévedőket.
A LILCO virág & dekor szolgál majd a séta második helyszíneként. Itt Georgia O’Keeffe amerikai festőművészről tanulhattok majd érdekességeket .
O’Keeffe műveiben egyszerre vannak jelen a nőies naturális elemek és az absztrakt modernista vonulatok. A művészként tett felfedezései és a stílusának kialakítása hozzásegített az amerikai modernista mozgalom kialakulásához. Jelenleg az ő egyik festménye a legtöbb dollárért eladott mű egy nőművésztől. Azt, hogy ez mennyi dollárt is jelent pontosan, a séta folyamán megtudhatjátok.

Mesekönyv- és játékbolt, kávézó, rendezvénytér – sokféleképpen leírhatnánk a Maminti Kuckót. Rengeteg foglalkozás várja itt a kisbabával, kisgyerekkel otthon lévő szülőket minden nap, hogy szülő és gyermeke minőségi időt tölthessen együtt, és a hasonló élethelyzetben lévő (főleg) anyukák találkozni tudjanak egymással.  Babakerítéssel elszeparált, játszósarokkal ellátott kávézó, újhullámos kávék, finom sütemények, minőségi kiadványok, játékok, igényes foglalkozások: minden adott a kikapcsolódáshoz.

A séta harmadik helyszíne a Maminti Kuckó Könyvesbolt és Kávézó ahol Yoko Ono egyik az anyasághoz kapcsolódó művével ismerkedhettek majd meg. A híres konceptualista művész nagy hangsúlyt fektet a participatív elemekre műveiben, amiről még többet olvashattok a séta folyamán.

A negyedik helyszín a Prizma Designer Store lesz, itt különböző divatos darabokkal és kiegészítőkkel körülvéve  Niki de Saint Phalle életéről és munkasságáról találtok izgalmas információkat. Mi rejtőzik a színes és dinamikus táncot lejtő szobrocskák mögött? Hogyan alakult ki a művész jellegzetes stílusa és hogyan inspirál egy alkotót egy másik? Megannyi kérdés és nektek csak pár lépés a válasz!

Sétánk legédesebb állomása lesz a Macaron Heaven, ahol az apró színes sütemények fontos alapkomponense a cukor. Ezzel ellentétben Amerikában Kara Walker  grandiózus cukoralkotásokat hozott létre, rávilágítva néhány fontos témára a cukor egykori feldolgozásával kapcsolatban.

A Módszertani Kabinet , másnéven a hangulatos és otthonos Móka kávézó, az a hely, ahol reggeltől estig megtaláljátok a napszakhoz és kedvetekhez illő ételeket és italokat! A jó zene garantált! Ez az utolsó előtti megálló, ahol Aida Muluneh kortárs fotóművésszel lehet megismerkedni. A művész eredetileg etióp származású, így stílszerűen egy kávézó szolgál a legjobb helyszínül a vele való megismerkedésre. Szintén fontos témákat dolgoznak fel képei, mint például a klímaváltozás és annak hatása az afrikai országokra.

A Vízivárosi Galéria a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.  – Marczibányi Téri Művelődési Központ kiállítótermeként működik. A galéria célja, hogy a képzőművészet hagyományos műfajai mellett helyet kapjanak a legfrissebb művészeti tendenciák, projektek. Mindemellett rendszeresen lehetőséget biztosít a kerületben élő ismert, profi kortárs művészeknek, tehetséges fiataloknak, művészeti csoportoknak legújabb munkáik bemutatására.

A séta napján a galériában egy kifejezetten erre az alkalomra szervezett különleges pop-up kiállítást tekinthettek meg Felházi Ágnes festőművész műveiből. Ez a séta végső állomása, ezután várunk benneteket szeretettel vissza a KÉPEZŐ-be, hogy a kitöltött kvízeket értékes ajándékra cseréljétek!