KÉPEZŐ ARTcollection2023

A tervezőasztalon a képzőművészet!

KÉPEZŐ Oktatási és Kulturális Alapítvány ARTcollection 2023 címmel 9-12. osztályos diákok számára iparművészeti ORSZÁGOS DIVATTERVEZŐ VERSENYT hirdet.

KÉPEZŐ Oktatási és Kulturális Alapítvány ARTcollection 2023 címmel magyarországi, magyar anyanyelvű köznevelési/szakképző intézményben tanuló 9-12. osztályos diákok számára iparművészeti ORSZÁGOS DIVATTERVEZŐ VERSENYT hirdet. 

A verseny célja: 

A KÉPEZŐ Oktatási és Kulturális Alapítvány ARTcollection 2023 céljai közé tartozik, hogy segítse az iparművészet iránt kiemelkedően érdeklődő gyerekek meglévő tudásának megismerését, vizuális képességeiknek és készségeiknek továbbfejlesztését. Egyediségük és kreativitásuk kibontakoztatását tehetséggondozó tevékenységével támogatja. A verseny szervezésével szeretnénk segíteni az egyéni tehetségek felismerését, tanulmányaikban támogatni őket azzal, hogy a versenyen való részvétel révén rálátást kapnak arra, hogy az iparművészetet ki lehet egészíteni a képzőművészettel. Ezáltal lehetőséget adunk egy komplex látásmód és kifejezési forma kialakulására. További cél felkészültségük megismerése és képalkotó tudásuk értékelése. 

A verseny jellege: 

Háromfordulós, pályázati úton benyújtott gyakorlati verseny.

Korcsoport: 9-12. osztály 

Egy tanuló egy pályamunkával nevezhet. 

Pályázati kiírás

Ismerd meg Cakó Kingát, a zsűri elnökét!

A zsűri elnöke:

Cakó Kinga

divattervező, a CAKO márka tulajdonosa

Tölts el egy szakmai napot a a CAKO márka tervezőjével és tulajdonosával!

Többgenerációs művészcsaládban felnőve a művészet szeretete nagyon fontos szerepet tölt be az életemben. Már nagyon fiatalon tudtam, hogy divattervezéssel szeretnék foglalkozni, és rövidesen el is indultam azon az úton, hogy megvalósítsam ezt az álmomat.

A Polimoda – Institute Fashion Design & Marketing-ben tanultam Firenzében és a Central Saint Martins College of Art & Design-ban, Londonban. Az elmúlt nyolc évben stylistként dolgoztam különböző tévéműsoroknak és magazinoknak, valamint divattervezőként néhány elismert márkának.

2013-ban terveztem az első tavaszi-nyári női kollekciómat, amelyet CAKO néven mutattam be.

 

A weboldal címe: cako.hu
Instagram:  cako_gram
Facebook: @cakocollection

Ismerd meg Kránitz Orsolyát, a projekt szakmai vezetőjét!

A projekt szakmai vezetője:

Kránitz Orsolya

divattervező

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textil szakán végeztem öltözéktervező – kötő szakirányon, majd ugyanitt elvégeztem a Vizuális és környezetkultúra tanár szakot. Diploma után megalapítottam saját márkám FIBULA néven egy évfolyamtársammal együtt. A FIBULA márka modern nőknek kínált hétköznapi viseletre egyedi öltözékeket fél évente megújuló kollekciókkal. A kollekcióim tervezése során a kortárs művészetet figyelemmel követtem. Egy-egy kollekció hangulatát befolyásolta egy aktuálisan látott kiállítás, egy épület, akár egy színházi vagy zenei előadás. A tervezés során mindig is foglalkoztatott a különböző művészeti területek egymásra gyakorolt hatása, ezért minden kollekciómnál egy másik szakterületen alkotó művésszel együttműködve fűszereztem meg a ruhadarabokat. Az ilyen kollaborációk gyakran emeltek be a kollekciókba új, szokatlan anyagokat, technológiákat, amihez új megoldásokat kellett kitalálni.
Ezért is találom nagyon érdekesnek és inspirálónak a pályázat témáját. A képzőművészet és divat sokszor hatott már egymásra a történelem során és ikonikus darabok születtek belőle. Jelen pályázathoz kiválasztott négy magyar festő munkái igazán inspirálóak öltözéktervező szemmel, így biztos vagyok benne, hogy izgalmas terveket láthatunk majd.

Ismerd meg a művészeket!

Művészek:

Horváth Lóczi Judit
Metzing Eszter
Soós Nóra
Tóth Anna Eszter