Skip to main content
Kiállítások

Gone Viral 2022. 04. 01 — 2022. 04. 14.

By 2022.04.01.július 19th, 2022No Comments
Kiállításunkon olyan műveket állítunk ki, amelyek a kortárs művészet eszközeivel reagálnak mindenféle korunkat sújtó, váratlan, gyorsan terjedő és globális tüneményre: tekintsük akár áldásnak, akár veszedelemnek. A “viral” hívószavát metaforaként értjük: nem csupán és nem is elsősorban a Covid-19 kiváltotta sokkra gondolunk. Többről is, másról is van szó.
Arról például, hogy korunkat és kultúránkat egyre inkább jellemzi az emberek, kisközösségek, nemzetek és kultúrák elkerülhetetlen hálózatosodása, növekvő globális integráltsága és a hálózatokon belüli kommunikáció felgyorsulása. Egész civilizációnk mindinkább és feltartóztathatatlanul technológia-függővé válik – életünk hálózati architektúrák, médiumok, különféle platformok, algoritmusok, programok és applikácók között zajlik.
Ilyen viszonyok közepette nemcsak a termékek és szolgáltatások szédítő ütemű fejlődéséhez és szétterjedéséhez kell hozzászoknunk, hanem a hírek és álhírek, divatok és ellendivatok, vallási őrületek és új törzsi mítoszok, politikai víziók és világmegváltó utópiák és világvége-fantazmagóriák járványszerű terjedéséhez, toxikus expanziójához is.
Mintha a tuti siker receptje az volna: tedd az ötletedet,  a termékedet vagy épp önmagadat vírussá: go viral!!
Mi a teendő a GONE VIRAL világában? Védekezzünk ellene, adjuk meg magunkat vagy használjuk ki? Mi a dolga és van-e még esélye e poszthumán világban a művészetnek? Mi a  művészet: karantén? Oltás? Távolságtartás? Fohász?
Időszak: 2022. április 1-től április 14-ig